Robotizarea, soluție viabilă pentru criza forței de muncă în HoReCa
HoReCa

Robotizarea, soluție viabilă pentru criza forței de muncă în HoReCa

Buletin de știri, cele mai importante subiecte ale orei (8 octombrie 2025, ora 03:03)

Criza forței de muncă în sectorul HoReCa din România îi determină pe proprietarii de restaurante să adopte roboți ca soluție de înlocuire. Aceștia au costuri mai mici anuale comparativ cu angajații umani și amortizează investiția în circa opt luni.

Dan Țone, fondatorul Eutron Invest, precizează că un angajat poate costa aproximativ 10.000 de euro pe an, în timp ce un robot peste 8.000 de euro, cu avantaje precum eliminarea problemelor legate de migrație sau comportamentul angajaților.

Sunt deja restaurante în orașe ca Cluj-Napoca și Iași care folosesc roboți, iar managerii consideră că lipsa personalului, inclusiv migranți din Asia, reprezintă o provocare majoră ce poate fi soluționată cu tehnologii automatizate.